Jablko denně snižuje riziko mozkové mrtvice na polovinu

Rozšiřujte tento článek po světě. Přeposílejte a umísťujte jej na Facebook. Děkujeme!

(NaturalNews) Nová studie přidává spolehlivost pořekadlu „jablko denně drží dál doktory“, alespoň co se týče mozkové mrtvice. Ve studii publikované v Stroke: Journal of the American Heart Association nizozemští výzkumníci zjistili, že pojídání jablek, hrušek a dalšího bílého ovoce a zeleniny může snížit riziko mozkové mrtvice o 52%. Autoři vyšetřování považovali toto zjištění za poněkud překvapivé, protože nedávno výzkumníci doporučovali zářivě barevné ovoce a zeleninu jako nejlepší pro zdraví.

Jablko

V rámci výzkumu, který zkoumal stravu 20 000 dospělých v průběhu deseti let, autoři zkoumali vztah mezi barvou konzumovaného ovoce a výskytem mozkové mrtvice. Účastníci byli požádáni, aby vyplnili dotazník ohledně stravy, který segmentoval barvu ovoce a zeleniny do čtyř skupin: oranžová/žlutá, červená/fialová, zelená a bílá. Po porovnání výskytu mozkové mrtvice se stravou účastníků výzkumníci nezjistili žádnou souvislost s barevným ovocem a zeleninou. Naopak, účastníci, kteří měli denní příjem 171 gramů bílého ovoce nebo zeleniny měli o 52% nižší výskyt mozkové mrtvice než ti, kteří měli denní příjem menší než 75 gramů. Strava s bílou barvou zahrnuje jablka, hrušky, banány, květák a okurky a množství 171 gramů odpovídá s jedním středním až velkým jablkem.

I když není jasné, proč bílá dužina tak výrazně snižuje riziko mrtvice, vědci zavedli některé postuláty. Vláknina nalezená v jablkách je prospěšná pro kardiovaskulární zdraví. Kromě toho jablka a hrušky mají vysoká obsah flavonoidu jménem quercetin, o kterém studie zjistily, že snižuje záněty. Tyto protizánětlivé výhody mohou být významným faktorem, protože zánět je spojen s kornatěním tepen.

Po vyhodnocení výsledů šetření autorka Linda M. Oude Greip poskytla několik doporučení. Varovala, že výsledky je potřeba potvrdit dalším výzkumem; nicméně uvedla, že může být prospěšné jíst tuto stravu a jedno jablko denně je snadná metoda zvýšení příjmu těchto zdraví prospěšných potravin. Na druhou stranu Oude Greip také důrazně doporučuje veřejnosti konzumovat jasně zbarvené ovoce a zeleninu, protože jsou ochranou proti jiným chronickým onemocněním.

Je třeba zdůraznit, že fytochemikálie nacházející se v zářivě barevném ovoci a zelenině jsou spojovány se snížením rizika rakoviny, spolu s přínosem pro zdraví srdce. Jessico Shapiro, wellness dietolog v New Yorku, přidal svůj hlas k doporučení Oude Greipové ohledně stravy obsahující barevné ovoce a zeleninu. Shapiro poukazuje na to, že duha ovoce a zeleniny přispívá živinami, které mezi sebou pracují synergicky.

Čtěte také:
Research shows apples prevent stroke
White fleshed fruit and vegetable consumption slashes stroke risk in half
White fruits shown to protect against stroke

Překlad článku An apple a day slashes stroke risk in half, study finds
http://www.naturalnews.com/033631_apples_stroke.html

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *