Kulinářské koření může pomoci snížit hladiny triglyceridů

[ hana-code-insert ] 'flattr' is not found

(NaturalNews) Podle nedávné studie uveřejněné v Journal of Nutrition přidání správného druhu koření do jídla s vysokým obsahem tuku může částečně kompenzovat jeho negativní dopad na zdraví. Sheila West, PhD., profesorka bio-behaviorálního zdraví na Penn State University a vedoucí studie uvedla, že „antioxidanty, jako např. koření můžou být důležité při snižování oxidačního stresu a tak snižovat riziko vzniku chronických onemocnění.“

Triglyceride

Výzkumníci pozorovali účinky koření na šesti metabolických ukazatelích po jídle zdravých dobrovolníků – mužů ve věku 30 až 60 let, kteří ale měli nadváhu. „Když jíte jídlo s vysokým obsahem tuku, můžete skončit s vysokou hladinou triglyceridů, což je druh tuku v krvi,“ poznamenala West.

„Pokud se tak děje příliš často, nebo je-li hladina triglyceridů příliš zvýšena, pak je zde zvýšené riziko onemocnění srdce.“ Výzkumný tým chtěl zjistit, zda přidání prokazatelně antioxidačního koření do jídla chráněné dobrovolníků je ochrání před některým z účinků konzumace jídla s vysokým obsahem tuku.

„V kořeněném jídle jsme použili rozmarýn, oregano, skořici, kurkumu, černý pepř, hřebíček, česnekový prášek a papriku,“ říká Ann Skulas-Ray, postgraduální kandidát na Penn State, který byl jedním z výzkumného týmu. „Vybrali jsme tato koření, protože měla silnou antioxidační aktivitu již za kontrolovaných podmínek v laboratoři.“ Vědci odhadují, že koření poskytuje množství antioxidantů zhruba odpovídající sklence červeného vína nebo půl unci hořké čokolády.

Nejprve bylo mužům servírováno kontrolované jídlo skládající se z nedráždivých potravin. Následující týden jedli jídlo s podobným obsahem kalorií a tuků, ale s antioxidantním kořením.

Výzkumníci odebírali vzorky krve každých 30minut po dobu 3,5 hodin po jídle. Analýza krevních vzorků ukázala nízké hladiny triglyceridů a inzulínu po jídle s kořením.

Koření mělo výrazný vliv: 31% pokles triglyceridů a 21% pokles inzulínu. Hladiny glukózy byly podobné v obou případech. Celková antioxidantní aktivita krve se po jídle s kořením zvýšila o 13%.

Výzkumníci zdůrazňují, že výsledky studie o koření se objevují v souladu s účinky pozorovanými u čaje, který je také známý svými antioxidačními účinky. Domnívají se, že mechanismy zahrnuté ve zvyšování antioxidantní aktivity můžou obsahovat opožděné vyprazdňování žaludku a přímou inhibici pankreatické lipázy.

Oboje jídla ve studii obsahovala 1 200 kalorií. Účastníci studie uvádí podobnou úroveň spokojenosti s jídlem a žádné gastrointestinální účinky kořeněného jídla. Druhé jídlo obsahovalo celkem dvě lžíce koření.

West plánuje další studii s cílem zjistit, zda menší množství koření nabízí podobné ochranné výhody. Vědci také doufají, že se v budoucnu analyzují specifické a separované účinky každého koření použitého ve studii. Úvodní studie byla limitována malým číslem dobrovolníků a nedostatek diverzity ve vzorku populace – faktory, které budoucí studie mohou napravit.

Překlad článku Culinary spices can help lower triglyceride levels
http://www.naturalnews.com/033636_culinary_spices_triglycerides.html

1 Responses to Kulinářské koření může pomoci snížit hladiny triglyceridů

  1. xorron says:

    Tvrzení,že tuky jsou nezdravé, je nesmysl. Právě konzumace sacharidů působí všechny problémy. Když jíte chleba se slaninou, ano, to je riziko. Když jíte slaninu samotnou, vše v pořádku. Pokud to někoho zajímá a chce slyšet a ne papouškovat klišé, která se pořád opakují a k ničemu nevedou, tak se podívejte na to, co to je OPTIMÁLNÍ DIETA. Její propagátor polský lékař Kwasniewski a jeho sanatoria. Podívejte se. Vím, že předsudky a stereotypy jsou silnější, ale snad to někomu pomůže jako mě.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *