Nemocní Američané v Mexickém zálivu žebrají u politiků o pomoc

Přidejte se do naší facebookové skupiny Free Pub a pojďte s námi diskutovat :o)


V emocemi nabitém setkání tento týden sponzorovaném Národní komisí pro únik ropy BP Deepwater Horizon, rybáři, obyvatelé zálivu a místní lídři komunit ventilovali své stálá a vážné obavy o rozšíření zdravotních problémů, které přinesla tři měsíce dlouhá katastrofa.

„Dnes jsem mluvil s vámi o svém životě,“ řekl Cherri Foytlin dvěma komisařům přítomných na zasedání 12 leden. „Má úroveň ethylbenzenu jsou 2,5 krát větší než 95. percentil, a je tu velmi velká šance, že neuvidím na vlastní oči mé vnuky a vnučky…O co vás teď žádám, abyste udělali, pokud je to možné – změna [vašeho hlášení]. Vzhledem k tomu, že musíme dostat zdravotní péči.“

Ethylbenzen je forma benzenu v těle, když to začne rozpadat. Je také přítomný v surové ropě BP.

„Viděl jsem malé děti s lézemi po celém těle,“ Foytlin, spoluzakladatel Gulf Change (Změna zálivu), komunitní organizace se sídlem v Grand Isle, Louisiana, pokračoval.

„Jsme velmi, velmi nemocní. A mrtvý je mrtvý. Takže to opravdu nezáleží na tom, jestli se média vrátí … nebo nás prezident vyslyší, nebo…jestli ropní dělníci a rybáři musí nakrmit své děti a možná i mít dobré Vánoce příští rok…Smrt je smrt…Vím, že vaše práce je pravděpodobně již hotová, ale rád bych vás najmul, pokud vám to nevadí. A Bůh ví, že vám nemůžu zaplatit. Ale já potřebuji vaše srdce. A potřebuji váš hlas.“

Komisař Frances Beinecke, předseda Národní rady obrany zdrojů, slíbil sdělit své obavy Bílému domu.

„Slyšíme, co říkáte,“ řekl Beinecke. „Řekneme tyto zdravotní problémy a obavy prezidentovi.“

Komise, kterou jmenuje prezident Barack Obama, vydala ve své závěrečné zprávě tento týden po šesti měsíčním vyšetřování k národu, že se jedná o nejhorší ropnou katastrofu.

Zpráva doporučuje masivní přepracování neúspěšných bezpečnostních postupů ropného průmyslu v zálivu, jakož i vytvoření nové nezávislé agentury pro sledování pobřežních vrtných činností.

Nicméně, většina z 250 lidí na setkání zde zaměřila na zdravotní krizi, která explodovala v důsledku katastrofy v dubnu 2010, zanechávající bývalé úklidové pracovníky BP a obyvatele zálivu, kteří trpí příznaky chemikálií v ropě BP a toxickými rozpouštědly použitými na rozptýlení ropy.

Dr. Rodney Soto, lékař v Santa Rosa Beach, Florida, testoval a léčil pacienty s vysokou hladinou ropě příbuzných chemikálií v jejich krvi.

Jsou běžně označovány jako těkavé organické látky (VOC). Antropogenní VOC z ropné katastrofy BP jsou toxické a mají negativní chronické účinky na zdraví.

Dr. Soto zjišťuje neúměrně konzistentní a vysokou úroveň toxických chemických látek v každém z pacientů jeho testování.

„Pravidelně nacházím pět až sedm VOC v mých pacientech,“ řekl doktro Soto pro IPS. ‚“Tito pacienti jsou lidé, kteří nejsou přímo zapojeni do čištění ropy, stejně jako obyvatelé, které nežijí přímo na pobřeží. Tito jsou jasně spojeni k ropné katastrofě.“

Nicméně, americké vládní agentury, jako je Agentura ochrany životního prostředí, potravin a léků, Národní oceánská a atmosferická administrace, spolu s prezidentem Obamou samotným prohlásili Mexický zálivu, jeho vody, pláže a mořské plody za bezpečné a otevřené pro veřejnost.

Obyvatelé zálivu na zasedání ve středu ujistili dva komisaři, že si jsou vědomi zdravotní krize, které čelí.

Tom Costanza z Katolické charity v oblasti New Orleans prohlásil, že oblast je ve středu krize sociálních služeb a čelí procesu o kterék řekl, že s sebou nese problémy.

„Lidé mi volalí a plakají a umírají při tom,“ řekl. „Potřebují lékařskou péči a podporu, aby se přes to dostali.“

Ada Mcmahon pracuje na projektu Bridge the Gulf (Přenesení se přes záliv), občanském žurnalistickém webu, který upozorňuje na příběhy z pobřeží zálivu o spravedlnosti a udržitelnosti. Řekla pro IPS, že „neuspokojené zdravotní problémy jsou největším problémem společně s obyvateli, kteří s advokáty půjdou na setkání BP, nebo s [správcem fondu úniku BP Kennethem] Feinbergem, aby řekli lidem o svých zdravotních problémech.“

„Lidé, kteří si mohou dovolit krevní testyza 300 dolarů zjistili alarmující míry chemických látek v jejich tělech a tito lidé se obávají a dělají, co mohou, aby promluvili,‘ řekla. „Ale mají pocit, že nemůžou čekat na kongres a Obamu až to začnou řešit, protože potřebují lékaře a podporu v komunitách ihned.“

LaTosha Brown, ředitel Fondu pobřeží Mexického zálivu pro obnovu společenství a ekologického zdraví, který pracuje s 250 komunitními skupinami, souhlasila, že „hlavní obavy vyjádřené komunitami v reakci na zprávu, je naprostá nutnost mít přístup ke zdravotní péči.“

„Znovu a znovu lidé vystavení ropě a dispergátorům z katastrofy vyprávěli o vážných zdravotních problémech – od vysokých úrovní ethylbenzynu v krvi, po respirační onemocnění a vnitřní krvácení – a vyjádřili naléhavou potřebu přístupu k lékařům, kteří mají zkušenosti se zpracováním chemické expozice,“ řekla.

Stephen Bradberry, výkonný ředitel Aliančního ústavu, neziskovovky, která poskytuje komunitní organizační podporu na jihu zálivu se obává, že Gulf Coast Claims Facility nepřijímá zdravotní požadavky, takže opuštění nemocní obyvatelé nejsou schopni pracovat a bez příjmů platit jejich účty za lékařskou péči.

„Mají modřinové a kožní léze, a to nejen s úklidoví pracovníci, ale i obyvatelé, kteří nejsou zapojení do úklidových prací,“ Bradberry řekl pro IPS. „Zrovna včera jsem se dozvěděl o pěti lidech na ostrově Grand, kteří zemřeli…lidé, kteří předtím neměli zdravotní problémy. Nicméně, nebylo řečeno nic o sledování těchto komunit.“

Bradberry, který se také ve středu zúčastnil fóra řekl, „Potřebujeme zvláštní zdravotní úkolové uskupení, které se může zaměřit pouze na testování, monitorování a studováních dlouhodobý zdravotních problémů z expozice ropy a dispergátorů. A to se musí stát teď.“

Překlad článku U.S.: Sick Gulf Residents Beg Officials for Help
http://www.sott.net/articles/show/221689-U-S-Sick-Gulf-Residents-Beg-Officials-for-Help

pošli na vybrali.sme.sk

TopČlánky

1 Responses to Nemocní Američané v Mexickém zálivu žebrají u politiků o pomoc

  1. Pingback: Alternativní osud – ten náš » Nemocní obyvatelé zálivu žádají úředníky o pomoc (aktualizace – český překlad)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *