Obama nařídil armádě, aby se připravila na jarní potravinové bouře

Přidejte se do naší facebookové skupiny Free Pub a pojďte s námi diskutovat :o) Chcete-li být denně informováni odkazy na téma survival, soběstačnost, jak přežít ekonomickou krizi či jaderný útok, přidejte se k FB stránce PŘEŽIJEME


Ponuré zprávy vypracované francouzskou DGSE a získané ruskou SVR uvádí, že prezidenti Obama a Sarkozy „v principu souhlasili“ s vytvořením společné americko-evropské vojenské síly k řešení globálního povstání očekávaného letos na jaře jak našemu světu dojde jídlo.

Podle této zprávy Sarkozy, jako hlava skupiny G-20, požadoval a obdržel mimořádné setkání s Obamou minulé pondělí v Bílém domě, kde varoval svůj americký protějšek, že šokové růsty cen potravin, které se objeví kvůli nebývalé sérii katastrof, ohrožují stabilitu celého světa a mohly by vést k vypuknutí totální globální války.

Zrovna minulý týden francouzský premiér Francois Fillon zdůraznil, že jednou z hlavních priorit Francie ohledně skupiny G-20 bylo najít kolektivní odpověď na „přílišnou nestálost“ cen potravin, prohlášení připojil také Philippe Chalmin, nejvyšší ekonomický poradce francouzské vlády, který varoval, že svět může čelit sociálním nepokojům, včetně potravinových nepokojů v dubnu jakmile se objeví nebývalé zvýšení cen obilí.

Obavy francouzské vlády z rostoucí globální nestability se objevily minulý týden po potravinových nepokojích v Alžírsku a Tunisku s 50ti mrtvými. Tak zoufalé situace se stala v Tunisku, že jejich vláda dnes ráno spěchal s obrovským množstvím vojáků a tanků do svého hlavní města a zavedlo celostátní zákaz vycházení, aby potlačilo rostoucí násilí.

OSN minulý pátek rovněž varovala, že lidé jsou nyní v ohrožení poté, co ceny potravin dosáhly své nejvyšší úrovně a globální zásoby pšenice klesly na 175,2 milionů tun z 196,7 milionů tun v minulém roce. Zásoby kukuřice klesnou z předpokládaných 130 milionů tun na 127,3 milionů tun. A zásoby sóji klesnou z 60,4 milionů tun na 58,78 milionů tun.

Robert Zoellick, prezident Světové banky, dále minulý týden varoval, že rostoucí ceny potravin jsou „hrozbou globálního růstu a sociální stability.

Důležité je si uvědomit, jak katastrofální globální potravinová situace nastala – kvůli katastrofám, které minulý rok postihly největší světové národy v pěstování pšenice: Čína, Indie, Spojené státy, Rusko, Francie, Kanada, Německo, Ukrajina, Austrálie a Pákistán.

Čína
Sucha a prašné bouře během jara 2010 ovlivnily Yunnan, Guizhou, Guangxi, Sichuan, Shanxi, Henan, Shaanxi, Chongqing, Hebei a Gansu v Čínské lidové republice, jakož i části jihovýchodní Asie, včetně Vietnamu a Thajska, a prašné bouře v březnu a dubnu ovlivnily i většinu východní Asie. Sucha v jihozápadní Asii byla považována za nejhorší za posledních sto let.

Indie
Rekordní vlna veder a vodní krize v Indii nutí politiky, aby zvážili zavedení uživatelských poplatků a dalších opatření k ochraně vod. Prezident Srí Lanky Mahinda Rajapaksa včera pověřil ministry a úředníky, aby vypracovali strategický plán jak čelit hrozící potravinové krizi kvůli náznakům, že svět bude v dubnu příštího roku konfrontován s nedostatkem potravin.

Rusko
(10% z celkové produkce světa, 20% pro export). Rusko bylo zasaženo nejvyšší tamní zaznamenanou teplotou během 130ti let vedení záznamů; nejrozšířenější sucho za více než tři desetiletí a masivní požáry, které se objevily v sedmi různých oblastech, včetně Moskvy.

Francie
Francouzská vláda snížila své prognózy výnosů pšenice o 2,7% oproti loňskému roku v důsledku sucha a chladného počasí.

Kanada
Rekordní sucha ovlivnila hlavní provincii v produkci obilí v západní Kanady.

Ukrajina
(Přední světový producent ječmene a šesté největší producent pšenice). Ukrajina byla zasažena požáry a suchem stejně těžce jako Rusko, až zastavila všechen export svého obilí v roce 2011.

Austrálie
Obavy z globálního nedostatku pšenice stouply poté, co oblast Queensland v Austrálii byla zasažena katastrofálními záplavami. Andrew Fraser popisoval povodně jako „katastrofu biblických rozměrů„. Voda pokryla půdu o velikosti Francie a Německa. Předpokládá se, že dosáhne v některých oblastech více než 30 stop hluboko v nejbližších dnech.

Pákistán
Povodně postihly 17 milionů akrů pákistánské nejúrodnější půdy, zabily 200 000 stád dobytka a odplavily velké množství obilí a zanechaly zemědělce neschopné včas zasít nová semena, což znamená značné ztráty na produkci potravin v roce 2011 a potenciální dlouhodobí nedostatek potravin.

Částečný překlad článku Obama Orders Military To Prepare For Spring Food Riots
http://www.whatdoesitmean.com/index1439.htm

pošli na vybrali.sme.sk

TopČlánky

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *